wtorek, 8 kwietnia 2014

zabawy kulinarne 11.04 - mazurki

Zapraszamy na zajęcia
zabawy kulinarne "Groch z kapustą"
 11.04 w piątek o godz. 10.00-12.00.
 
Święta Wielkanocne tuż, tuż...
Będziemy zdobić mazurki
upieczemy babeczkę wielkanocną


 
 
i zrobimy coś jeszcze--->
naszym gościem będzie Adrianna Szarowicz, która potrafi wyczarować coś z niczego;).
 
@@@@@@@@@@@@@@@@@

A było tak.....


"skorupki" na nasze mazurki :)


Przygotowania: 


 


Adrianna i jej kurki :

 

 


 
 
 
Nasze mazurki:

Bartek

Tosia

Blanka

Zosia


 
 Babeczki zjedliśmy;)
 
Dziękujemy wszystkim za wspólnie spędzony czas, szczególnie Adzie za kurki z materiału
oraz Paulinie za kurki z masy cukrowej:) oraz Paulinie i Zosi za pomoc w sprzątaniu po zajęciach. 
 
 
Babeczki cytrynowe
        125 g naturalnego jogurtu
     75 g masła, roztopionego
        2 duże jajka
      skórka otarta z 1 cytryny
        150 g mąki pszennej
       pół łyżeczki sody oczyszczonej
        szczypta soli
        125 g drobnego cukru do wypieków
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W naczyniu wymieszać jogurt z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. Dodać jajka, skórkę z cytryny i roztrzepać.
Do składników mokrych dodać przesianą mąkę z sodą, solą i cukrem. Wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy, nie dłużej.
Formy o dowolnych kształtach do mini - babeczek wysmarować masłem, oprószyć mąką. Ciasta nałożyć do 3/4 ich wysokości.
Piec w temperaturze 170ºC przez 25 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
 
Mazurki
CIASTO KRUCHE/SPÓD
2 szklanki mąki
1 kostka masła (200g)
2 łyżki cukru pudru
3 żółtka
można dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany
Składniki połączyć , formować mazurki. Piec w temp. 200*C.
POLEWA  KAJMAKOWA:
Puszka mleka skondensowanego/krówka
50g masła
Miękkie masło połączyć z masą krówkową.

POLEWA CZEKOLADOWA:
Czekolada gorzka/deserowa 100g
50g  masła
Składniki rozpuścić w rondelku (kąpiel wodna), połączyć.

Do ozdabiania mazurków: migdały, orzechy, morele, żurawina, pistacje, żelki jajeczka itp.
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz